Sympathisanten en bewoners herdenken 20 jaar 'einde' van het Scheldedorp

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Doel herdenken zowat honderd sympathisanten het 'einde' van het Scheldedorp, dat op 20 januari 1998 zou verdwijnen na een beslissing van de Vlaamse regering. Doel moest verdwijnen omdat er op termijn naast het Deurganckdok - mogelijk - een tweede containergetijdendok zou komen. Met die beslissing startte de actie voor het behoud van Doel en de polder, een strijd die intussen 20 jaar duurt. Op een bijeenkomst, waarbij ook oud-politica Nelly Maes was uitgenodigd, namen verschillende mensen het woord om een blik te werpen op de voorbije 20 jaar. Ondertussen lijkt het erop dat de haven van Antwerpen het extra grondgebied niet nodig heeft om de containercapaciteit op te voeren. De Vlaamse overheid onderzoekt acht alternatieve pistes. "Het is afwachten of de ratio zal overheersen of het lobbywerk van grote rederijen", zegt woordvoerder Jan Creve van actiegroep Doel2020. "Die rederijen kijken enkel naar hun gemak, niet naar een verstandig gebruik van ruimte."

Heel wat bewoners hebben het Scheldedorp verlaten, een vlucht voor de onzekerheid die gepaard ging met de beslissing van de Vlaamse regering op 20 januari 1998. "Maar dat betekent niet dat met wat er nog rest geen zinvoller zaken te doen zijn dan het gewoon platgooien. Hier wonen nog mensen en staan nog ongeveer 200 panden. Het is een van de laatste dorpen aan de Schelde, vlakbij een wereldhaven", argumenteert Creve.

Wat de toekomst ook brengt, de strijd voor het behoud van Doel is al 20 jaar aan de gang. De actievoerders erkennen wel dat de besluitvorming over dit soort grootschalige projecten in die tijd is veranderd. "Met het Complex Project voor extra containerbehandelingscapaciteit van de Antwerpse Haven

gooit men het over een andere boeg. Wel degelijk een ernstige poging om tot een open manier van besluitvorming te komen", besluit Creve.

bron: Belga