Schaarbeekse PTB houdt flashmob om investeringen in sociale woningen te eisen

Schaarbeekse PTB houdt flashmob om investeringen in sociale woningen te eisen

Leden van de Schaarbeekse afdeling van de PTB hebben deze voormiddag aan de zetel van de Foyer Schaarbeekois, de Schaarbeekse sociale huisvestingsmaatschappij, een flashmob gehouden. Verkleed als bouwvakkers kwamen ze een hoop werkmateriaal afgeven. Met de symbolische actie wil de PTB duidelijk maken dat het volgens hen de hoogste tijd is dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe sociale woningen en in renovatie van de bestaande woningen. De actie komt er net een jaar nadat bij een brand in een gebouw van de Foyer Schaarbeekois, in de Séverinstraat, een zwangere vrouw en haar ongeboren baby omkwamen.

“Die brand bracht de erbarmelijke toestand aan het licht waarin tientallen sociale woningen in Schaarbeek zich bevinden”, zegt Axel Bernard, gemeenteraadslid voor de PTB. “Meer dan 700 woningen zijn er zo slecht aan toe dat mensen daar niet meer menswaardig kunnen wonen. Er zijn vochtproblemen, mensen die zich in de keuken moeten douchen, mensen die zich nog met kolen moeten verwarmen. Na de brand beloofde de Foyer Schaarbeekois dat er werk zou gemaakt worden van renovatiewerken maar een jaar later zijn die werken nog steeds niet begonnen.”

Volgens de PTB heeft de gemeente veel te lang niet of te weinig geïnvesteerd in sociale huisvesting. “Dat moet een politieke prioriteit worden voor de volgende jaren”, klinkt het. “De bestaande woningen renoveren en investeren in nieuwe woningen, zodat er betaalbare woningen zijn voor wie daar niet over beschikt. De huidige meerderheid lijkt, bijvoorbeeld op de Josaphat-site, net het tegendeel te willen: het aantal sociale woningen beperken en enkel plaats geven aan dure panden die de meerderheid van de Schaarbekenaren niet kunnen betalen en die enkel de huurprijzen de hoogte in zullen jagen. Dat komt alleen de bouwpromotoren ten goede.”

bron: Belga