Pluktuin voor Antwerpen-centraal verdeelt 100.000 gratis tulpen

Pluktuin voor Antwerpen-centraal verdeelt 100.000 gratis tulpen

Sinds 13.00 uur deze middag is op het Koningin Astridplein in Antwerpen een pluktuin met 100.000 tulpen open. Het gaat om een actie van VLAM, het promotieplatform voor Vlaamse producten van land- en tuinbouw en de visserij. Die wil zo de snijbloem in de kijker zetten, om al de lente in huis te halen. Een grote kerstboom op het stationsplein moest vandaag plaatsmaken voor een heus tapijt van wel 100.000 tulpen. Hoewel de winter nog wel even duurt, probeert VLAM nu deze donkere dagen op te fleuren. Bloemenliefhebbers kunnen vandaag nog tot 16.30 uur of tot de voorraad op is langskomen en een boeket tulpen uitkiezen en meenemen.

“Het seizoen van de tulpen is begonnen. Allerlei snijbloemen kunnen de huiskamer fleuriger en groener maken. Je kan nu al de lente in huis brengen”, zegt Liliane Driesen van VLAM. De organisatie wijst ook op studies die spreken over gunstige effecten voor het welbevinden van planten binnenshuis.

Niet alleen tulpenland Nederland, maar ook Vlaanderen heeft tulpenteelt. “Wij vertrekken van een iets grotere bolmaat, wat een wat betere bloem en stengel geeft. De tulp blijft ook enkele dagen langer goed”, zegt Christoph Pieters van Tuliflor (Wervik), die de bloemen in Antwerpen aanleverde.

Volgens hem worden in Vlaanderen jaarlijks zo’n 50 miljoen tulpen gekweekt, waarvan driekwart naar het buitenland gaat. Ter vergelijking: Nederland verwacht dit jaar 2 miljard tulpen te produceren. Specifiek voor tulpen heeft VLAM geen precieze cijfers, maar het Vlaamse landsgedeelte telt volgens hen 38 snijbloemtelers, goed voor een oppervlakte van 60 hectare.

bron: Belga