Merkel hoopt dat coalitiegesprekken met SPD na zondag snel kunnen beginnen

Merkel hoopt dat coalitiegesprekken met SPD na zondag snel kunnen beginnen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kijkt met vertrouwen uit naar de stemming op het partijcongres van de centrumlinkse SPD, waar een 600-tal afgevaardigden zich zondag moeten uitspreken over het principeakkoord om regeringsonderhandelingen te starten met Merkels centrumrechtse CDU en de Beierse CSU. “De wereld wacht niet op ons”, zei ze zaterdag. Ze hoopt na een ja-stem snel met de coalitiegesprekken te kunnen starten. De ogen van heel Duitsland zijn zondag op Bonn gericht. In de West-Duitse stad zullen de SPD-afgevaardigden uit de zestien deelstaten stemmen over het ontwerpakkoord dat hun partijvoorzitter Martin Schulz met Angela Merkel en CSU-voorzitter Horst Seehofer is overeengekomen. De uitslag belooft nipt te worden.
Bondskanselier Merkel liet zich vanuit de Bulgaarse hoofdstad Sofia optimistisch uit. Als de SPD het startschot voor de onderhandelingen geeft, wil ze snel uit de startblokken schieten. Mogelijk gaan in dat geval de technische voorbereidingen maandag al van start en wordt vanaf dinsdag over de inhoud gepraat.
Verschillende topfiguren uit de SPD probeerden zaterdag nog hun partijgenoten van de coalitiegesprekken te overtuigen. “Een ondubbelzinnige stem van het partijcongres zou onze positie in de coalitieonderhandelingen een boost geven, nog voor ze van start zijn gegaan”, zei vicevoorzitter Olaf Scholz, die ook burgemeester is van Hamburg. “Niemand in de SPD ziet de beslissing om al dan niet gesprekken met de CDU en de CSU te starten als gemakkelijk, maar iedereen beseft de verantwoordelijkheid die ze dragen.”
Als er onderhandelingen kunnen worden opgestart, kan Duitsland voor Pasen een nieuwe ‘Grosse Koalition’ krijgen – tenminste als ook de 440.000 gewone SPD-leden het uiteindelijke regeerakkoord goedkeuren. In het andere geval dreigt een politieke impasse, met mogelijk nieuwe verkiezingen als enige uitweg. In dat geval lijkt de positie van SPD-voorzitter Schulz onhoudbaar en is zelfs de politieke toekomst van Angela Merkel hoogst onzeker.
De stemming vindt zondag omstreeks 16 uur plaats. Na de parlementsverkiezingen werd eerst over een ‘Jamaica-coalitie’ van christendemocraten, groenen en liberalen onderhandeld, maar die gesprekken mislukten. Sindsdien wordt ingezet op een verderzetting van de ‘GroKo’ die Duitsland al sinds 2013 bestuurt.

bron: Belga