Jupiler Pro League - Standard pas in slotfase voorbij stug Eupen

Standard heeft zaterdag op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League met 3-2 (rust: 2-2) gewonnen van Eupen. De Rouches betaalden in hun eerste wedstrijd van het nieuwe jaar bibbergeld tegen de rode lantaarn, want de winnende treffer werd pas diep in de blessuretijd gescoord door voormalig Rode Duivel Sébastien Pocognoli. Standard boekte zo wel zijn eerste zege in zes wedstrijden en komt met 29 punten voorlopig op de zesde plaats terecht. Eupen blijft laatste met zestien punten. In een aangename eerste helft werd er vier keer gescoord op Sclessin. De bezoekers, die met KV Mechelen in een degradatiestrijd verwikkeld zijn, kwamen twee keer op voorsprong via de onvermijdelijke Mbaye Leye (13.) en winteraanwinst Mamadou Koné (40.). De Rouches kwamen evenveel keer langszij dankzij twee treffers van topschutter Orlando Sa (15. en 45.+1). Opvallend, beide teams speelden in de eerste helft met truitjes waarop #NOTORACISM en #FAIRPLAY4ALL bedrukt was, na de racistische spreekkoren aan het adres van Standard-middenvelder Uche Agbo en de anti-Waalse gezangen tijdens KV Kortrijk-Standard op 27 december.

Na de kampwissel viel er minder te beleven in de Vurige Stede. Eupen hield stand, maar moest in de slotfase - ze waren toen reeds meer dan twintig minuten met een man minder na een tweede gele kaart en de uitsluiting van Mbaye Leye (67.) - toch nog buigen.

Vrijdag opende Charleroi de debatten op deze 22e speeldag met een vlotte 2-0 thuiszege in de Henegouwse derby tegen Moeskroen. De Karolo's herstelden zich zo van de opdoffer die ze eerder deze week te verwerken kregen van Club Brugge in de kwartfinales van de Beker en verkleinden de achterstand op de West-Vlaamse competitieleider voorlopig tot acht punten. Club werkt zondagnamiddag een risicowedstrijd op Antwerp af.

Zaterdagavond staan er met Waasland-Beveren - Sint-Truiden, KV Oostende - Kortrijk en KV Mechelen - Zulte Waregem nog drie duels op het programma. Dat laatste treffen is cruciaal met het oog op de degradatiestrijd. Mechelen is voorlaatste met een voorsprong van twee punten op Eupen, Essevee is naar de op twee na laatste plaats getuimeld met slechts twee punten meer dan Malinwa.