Gerenoveerd Zinnema heropent deuren met bonte mix van kunsten

In Anderlecht heeft het Brussels open talentenhuis Zinnema zaterdag zijn deuren heropend na een renovatie van zes maanden. Onder het goedkeurend oog van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz werden de aanwezigen getrakteerd op een bonte mix van kunst, van urban dance tot futuristisch hiphoptheater en live afro-funkmuziek. Zinnema’s amateurkunstenaars kregen de kans om hun talenten opnieuw te tonen aan het publiek, en dat op een gloednieuw podium. “Zinnema heeft al een tiental jaar als missie om mensen te ondersteunen die in hun vrije tijd aan kunst doen of die niet in de klassieke, grote cultuurcentra terechtkunnen”, zegt directrice Nathalie De Boelpaep. “Laagdrempeligheid en representatie zijn daarbij kernwoorden, we willen openstaan voor iedereen, kunstenaars van andere culturen of uit andere kunstvormen. Iedereen, van alle kleuren, leeftijden gestaltes, moet zich ook kunnen herkennen.”
De directrice is trots op het vernieuwde cultuurhuis: “Dankzij de renovatie door AAC Architecture trekken we vandaag onze filosofie van openheid door in het gebouw. Aan de ingang staat een uitnodigend podium, de donkere inkomhal is volledig getransformeerd door de aanleg van een buitenterras van honderd vierkante meter met grote glaspartijen die zorgen voor natuurlijk daglicht. Ook onze theaterzaal is volledig vernieuwd.”
De hele renovatie kwam er met steun van de Vlaamse overheid. Het was dan ook een tevreden minister van Cultuur die zaterdag het cultuurhuis kwam heropenen.
“Het is natuurlijk altijd prettig om culturele instellingen van nieuwe infrastructuur te voorzien”, zegt minister Gatz. “Hier is het extra leuk omdat Zinnema ook zo goed bezig is. Ze bereiken meer kunstenaars dan vroeger, zijn meer multidisciplinair bezig dan vroeger. Ze durven ook bewust hun programmatie toevertrouwen aan mensen uit andere culturele kringen.”

bron: Belga