Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar-rally op zak

Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar-rally op zak
Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar-rally op zak

De 55-jarige Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot) heeft vandaag de eindzege in de 39e Dakar-rally op zak gestoken. Bij de motorrijders ging de 31-jarige Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) met de eindoverwinning aan de haal. In de veertiende en laatste etappe, over 120 kilometer met start en aankomst in het Argentijnse Cordoba, finishte Sainz als negende, op 3:19 van de Zuid-Afrikaanse winnaar Giniel De Villiers, die een Toyota van het Belgische Overdrive bestuurde. De Fransman Stéphane Peterhansel (Peugeot) werd op 40 seconden tweede, de Qatarees Nasser-Al-Ittayah (Toyota) op 41 seconden derde. Tom Colsoul finishte als co-rijder van de Pool Jakub Przygonski (Mini) op 2:11 als zesde.

De Villiers bezorgde Overdrive de zesde ritzege in deze Dakar. Al-Attiyah nam er daar vier van voor zijn rekening (1e, 3e, 12e en 13e rit), de Nederlander Bernhard ten Brinke won de elfde etappe. De zeven andere ritzeges waren voor Peugeot, één etappe werd geannuleerd.

In de eindstand heeft Sainz 43:40 voorsprong op Al-Attiyah en 1u16:41 op De Villiers. Titelverdediger en dertienvoudig eindlaureaat Peterhansel strandde net naast het podium. Hij werd vierde op 1u25:29. Przygonski en Colsoul eindigden op 2u45:24 nog net in de top vijf.

Voor Sainz is het de tweede eindzege. In 2010 won de voormalige wereldkampioen rally (1990 en 1992) de monsterrally een eerste keer. Ook Al-Ittayah en De Villiers plaatsten hun naam al op de erelijst. Al-Ittayah won in 2011 en 2015. De Villiers zette in 2009 de eerste editie op Zuid-Amerikaanse bodem naar zijn hand.

Bij de motorrijders mocht Walkner, vorig jaar tweede, zijn eerste eindzege vieren. De Argentijn Kevin Benavides (Honda) strandde op 16:53. De Australiër Toby Price is op 23:01 derde. Benavides was de snelste in de slotrit. Price werd op 54 seconden tweede, de Fransman Antoine Meo op 2:49 derde en Walkner op 5:38 achtste.

Voor de Oostenrijkse constructeur KTM is het al de zeventiende zege op rij in de Dakar. Op de erelijst volgt Walkner zijn Britse teamgenoot Sam Sunderland op. Die moest deze keer na een val in de vierde rit al snel afhaken.

Bron: Belga