Zwangerschapsdementie is geen fabeltje

zwangerschapsdementie

Niet meer weten waar je sleutels zijn, vergeten welke maand het is, je eigen naam niet meer kunnen spellen, … zwangere vrouwen hebben voortaan een excuus. Een grootschalig Australisch onderzoek bewijst dat vrouwen in verwachting wel degelijk last hebben van ‘zwangerschapsdementie’.

De onderzoekers van Medical Journal of Australia baseerden zich op een vergelijkende studie tussen 709 zwangere en 521 niet-zwangere vrouwen. Hieruit bleek dat de zwangere vrouwen cognitieve achterstand vertonen. De symptomen zullen je bekend in de oren klinken: afwezigheid, een slechter concentratievermogen en geheugenproblemen.

Volstrekt normaal

De zwangerschapsdementie lijkt vooral te beginnen tussen het eerste en tweede trimester. Er is echter geen reden tot paniek. Onderzoeker Melissa Hayden licht toe: “De kleine afnames in prestaties tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een afspraak vergeten) zullen merkbaar zijn voor de zwangere vrouwen zelf en misschien ook voor hun directe omgeving, maar grotere consequenties (zoals slechter presteren tijdens het werk) zijn minder aannemelijk.”