Okami HD: een unieke duik in de Japanse folklore

Tien jaar na de Europese release van de originele game op PlayStation 2, verschijnt Okami HD nu voor het eerst op de PS4, Xbox One en pc. De ideale gelegenheid om een unieke en opmerkelijke titel te (her)ontdekken.

In februari 2007, bijna een jaar na de Japanse release, kwam Okami ook uit voor de Europese PS2. Het is een van de weinige games die ontwikkeld werden door Clover Studio, een filiaal van Capcom dat al na amper twee jaar zijn deuren sloot. Met zijn unieke esthetiek, universum en gameplay liet Okami niemand onberoerd. Enkele jaren later verscheen er een variant voor de Nintendo Wii en een HD-versie voor de PS3. En nu is Okami er dus eindelijk ook voor PS4, Xbox One en pc. De ideale gelegenheid om alle blockbusters even aan de kant te schuiven en te genieten van een hoogstoriginele game.

Unieke art direction

Okami vertelt het verhaal van Amaterasu, de Japanse zonnegodin. Ze neemt de vorm van een witte wolf aan om Orochi, een tirannieke demon, te verslaan en zo de kleuren en het leven in Japan te herstellen. Tijdens dat avontuur word je helemaal ondergedompeld in de Japanse folklore en mythologie.

Okami valt meteen op met zijn art direction. Het maakt gebruikt van cell-shaded graphics, geïnspireerd op Japanse prenten en meer bepaald sumi-e, een schildertechniek met inkt en water. Elf jaar later hebben die nog altijd niks aan charme ingeboet. Integendeel. Okami ziet er mooier uit dan ooit, onder meer dankzij een optimalisatie voor PS4 Pro en Xbox One X.

Het goddelijke penseel

Capcom verrast ook met een vernieuwende gameplay. Op het eerste gezicht ziet die er vrij klassiek uit. Een avonturenspel à la Zelda 3, met een paar RPG-elementen. Als witte wolf schiet je de dorpelingen te hulp en vecht je tegen de yokai, bovennatuurlijke wezens uit de Japanse folklore. Maar al snel moet je het goddelijk penseel hanteren. Door lijnen en symbolen op het scherm te tekenen, kan je aanvallen ontketenen en puzzels oplossen. De Celestial Brush is met andere woorden je belangrijkste wapen in deze game.

Wie de vorige versies al eens speelde, zal er meteen mee weg zijn. Voor anderen riskeert Okami HD een doorbijter te worden. Het is geen game die je handje vasthoudt. Bovendien hebben niet alle aspecten de tand des tijds doorstaan. Onder meer de vele laadschermen en enkele cameraproblemen werpen toch een kleine schaduw over al dat moois.

Voor wie zich erin vastbijt, is Okami HD een buitengewone reis door de Japanse folklore. Een unieke, originele en tijdloze game. Voor slechts 20 euro is dit een klassieker die je niet mag laten liggen.

(tw)

RECENSIEOVERZICHT
Okami HD