Vlaamse sociale bescherming groeit naar budget van 4 miljard euro

De Vlaamse regering heeft vandaag definitief het licht op groen gezet voor het decreet Vlaamse sociale bescherming (VSB). Bedoeling is dat er vanaf 2019 stap voor stap nieuwe onderdelen aan de Vlaamse ‘sociale zekerheid’ worden toegevoegd. In totaal zal het budget groeien naar bijna 4 miljard euro. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Het mag misschien zo niet heten, maar Vlaanderen timmert gestaag verder aan haar eigen systeem van sociale zekerheid. De Vlaamse sociale bescherming (VSB) wordt een huis met steeds meer kamers. Bedoeling is dat de jaarlijkse zorgpremie die iedereen in Vlaanderen betaalt (jaarlijks 50 of 25 euro) de deur opent voor uiteenlopende tegemoetkomingen in de zorg.

Volgens minister Vandeurzen krijgen momenteel al meer dan 300.000 Vlamingen een maandelijks zorgbudget waarmee ze hulp kunnen betalen. Dat gaat dan om het basisondersteuningsbudget voor personen met een handicap, de zorgverzekerinig voor zwaar zorgbehoevenden en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Die tegemoetkomingen vallen tegenwoordig onder de nieuwe naam ‘zorgbudget’. Voor die budgetten was er bijna 800 miljoen euro beschikbaar.

In 2019 wordt de volgende stap gezet. Dan worden ook de mobiliteitshulpmiddelen (denk bv. aan een elektrische rolwagen) in het systeem geschoven. Nadien volgen nog de residentiële ouderenzorg, de gezinszorg, de centra voor dagverzorging, de centra voor kortverblijf, dagverzorgingscentra, de geestelijke gezondheidszorg en de revalidatie. “Met de opname van deze sectoren zal de Vlaamse sociale bescherming een budget van 3,94 miljard euro omvatten”, klinkt het.

Om het systeem van de Vlaamse sociale bescherming bekender te maken, plant minister Vandeurzen in februari een informatiecampagne. “Iedereen betaalt elk jaar een zorgpremie voor deze sociale bescherming. Wat gebeurt er met dat geld? En tot welke voordelen geeft die premie toegang? Op die vragen geven we een antwoord met onze campagne”, aldus Vandeurzen.

bron: Belga