“Regering is bang dat pensioenkwestie de verkiezingen zal beheersen”

Op de nieuwjaarsreceptie van PVDA in Antwerpen hebben partijvoorzitter Peter Mertens en federaal parlementslid Raoul Hedebouw opgeroepen tot sociaal verzet tegen de plannen voor een pensioen met punten, “tot de dag van de verkiezingen (van 2019, red.) als het moet”. Dat systeem heeft in het buitenland alleen nog maar geleid tot lagere pensioenen en nog langer werken, stellen ze. Nu vakbonden en werkgevers er niet uitraken, is de regering weer aan zet. “Die is bang dat de pensioenkwestie de verkiezingen zal beheersen”, denkt Mertens. PVDA klopte zichzelf vrijdag op de borst voor haar rol in de afschaffing van de “Turteltaks” in 2017, na twee jaar van protest en gerechtelijke procedures, en stelt dat dit jaar het “puntenpensioen” het voornaamste mikpunt van sociaal verzet wordt. “Per gewerkt jaar zou je een punt krijgen in plaats van centen, maar hoeveel die punten waard zullen zijn, weet je nog niet”, zegt Mertens. “Dat is afhankelijk van de begroting, de staatsschuld en de levensverwachting. Een tombola dus, maar zonder winnend lot.”
“Premier Michel noemt mij een populist als ik daarover begin”, lacht Hedebouw. “Maar dat is een typisch argument van iemand die geen argumenten meer heeft.” Hedebouw haalde ook uit naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), die verklaarde niets te kunnen ondernemen tegen de beslissing van multinational Pfizer om te stoppen met onderzoek naar medicatie tegen alzheimer. “Net dat feit, dat een minister niets te zeggen heeft over investeringen in onderzoek naar zo’n belangrijke ziekte, is wat er misloopt in onze maatschappij en waarom we die maatschappij moeten veranderen”, vindt hij.
PVDA moet volgens Hedebouw in 2018 bij de lokale verkiezingen doorbreken in centrumsteden als Turnhout, Mechelen en Doornik en in 2019 vijf of zes parlementszetels kunnen binnenhalen.

bron: Belga