Oegandese president wil doodstraf weer laten uitvoeren

De Oegandese president Yoweri Museveni wil terdoodveroordeelden weer laten executeren. Sinds hij in 1986 aan de macht kwam liet hij twee doodstraffen uitvoeren. Door zijn christelijke achtergrond zegt hij die straf tot nu toe (bijna) altijd geweigerd te hebben, maar van dat inzicht is hij nu afgestapt. Zijn mildheid zou misdadigers aanmoedigen, aldus Museveni (73). De president herziet zijn mening omdat het aantal zware misdrijven gestegen is, aldus zijn woordvoerder. Volgens cijfers die het parlement vrijgaf zitten in de Oegandese gevangenissen bijna 300 mensen vast die veroordeeld zijn tot de dood door ophanging. Het Oegandese recht schrijft voor dat de president bevel moet geven tot elke doodstraf.

Amnesty International bestrijdt dat de doodstraf leidt tot minder zware misdaden. De mensenrechtenorganisatie wijst daarvoor naar het verschil tussen de Verenigde Staten en Europa.

De laatste keer dat de doodstraf in Oeganda werd uitgevoerd dateert van 13 jaar terug.

Tegenstanders van Museveni menen dat de hoge criminaliteitscijfers in hoofdstad Kampala te wijten zijn aan de moeite die de politie moet doen om de oppositie tegen Museveni aan te pakken.

Bron: Belga