CNN: “VS-ambassade verhuist in 2019 naar Jeruzalem”

CNN:
CNN: "VS-ambassade verhuist in 2019 naar Jeruzalem"

De Verenigde Staten gaan in 2019 hun ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatsen. Dat hebben twee hoge – anonieme – VS-functionarissen vandaag aan nieuwszender CNN meegedeeld. Een nieuw ambassadegebouw in de heilige stad voor christenen, moslims en joden komt er niet: het bestaande consulaire gebouw in de wijk Arnona in West-Jeruzalem, nabij de Groene Lijn, zal opgefrist worden. Dat spaart het State Department enkele miljarden dollars en veel tijd uit. Het “opfrissen” komt vooral neer op het verhogen van de veiligheidsmaatregelen. De site in Arnona was, aldus CNN, de meest praktische van drie opties.

VS-president Donald Trump kondigde in december de verhuis van de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem aan. De Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël lokte een zware internationale crisis uit en lijkt alle pogingen om van het vredesproces in het Midden-Oosten effectief weer een proces te maken te hebben gefnuikt.

Washington gooide deze week nog meer olie op het vuur door een Amerikaanse bijdrage van 65 miljoen dollar aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, te bevriezen.

Bron: Belga