België roept militairen terug uit EU-trainingsmissie in Mali

België roept militairen terug uit EU-trainingsmissie in Mali

Ons land is begonnen aan het terugtrekken van militairen die worden ingezet voor de EU-trainingsmissie in Mali. Deze maand is een honderdtal van de 175 militairen in Mali al terug naar huis vertrokken, bevestigt een woordvoerder bij Defensie. Ons land heeft momenteel de leiding over de missie maar geeft de fakkel eind januari door aan Spanje.

Van de 175 Belgische militairen zijn er 109 al teruggetrokken: 49 op 8 januari, deze week nog eens 60. Een dertigtal anderen blijft tot het einde van de maand, wanneer Spanje de trainingsmissie overneemt. De overige twintig blijven in Mali.

De Belgen hadden anderhalf jaar lang de leiding over de missie. In totaal telt EUTM-Mali 580 militairen van 27 verschillende nationaliteiten. Meer dan 10.000 Malinese soldaten kregen al een opleiding.

De EU-missie in Mali moet het dus met minder Belgen doen, maar ons land is wel van plan om het aantal soldaten dat deelneemt aan de VN-missie Minusma in Mali dit jaar fors op te trekken. In de loop van het jaar zouden er een tweehonderdtal bij moeten komen. De Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck heeft de leiding over die missie.

bron: Belga