Klimaatverandering verlaagt de kwaliteit van onze koffie

Als we zo blijven voortdoen, is Ehtiopië, de vijfde grootste koffieproducent, tegen het einde van deze eeuw 60% van zijn geschikte landbouwgrond kwijt. Dat zal dramatische gevolgen hebben voor het land en koffiefans.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Door de klimaatverandering worden steeds meer landbouwgronden rond de evenaar niet meer bruikbaar. Dat is ook het geval in Ehtiopië, waar heel wat koffie geteeld wordt. Volgens een onderzoek van World Coffee Research is tegen het einde van de eeuw 60% van de geschikte grond niet meer bruikbaar om koffiebonen op te telen.

Dat is slecht nieuws voor de fans van een bakje troost. Gebieden met een lagere temperatuur brengen meestal betere koffie voort. Daar kunnen de bonen trager rijpen, waardoor hun smaak meer complexe elementen bevat, zoals zuurheid en een zoete toets, legt woordvoerder Hanna Neuschwander uit aan CNN. Als de temperatuur in Ethiopië stijgt, zal de kwaliteit van hun koffie de omgekeerde richting uitgaan.

Een slag voor de lokale economie

De gevolgen voor het land zelf zijn ook niet te onderschatten. De productie van arabica-koffie is goed voor een kwart van de jaarlijkse exportopbrengsten van het land. Zo'n 15 miljoen mensen, of 16% van de totale bevolking, is werkzaam in de koffiesector. De meeste onder hen zijn kleine boeren, die niet de middelen hebben om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Met geen andere optie voor zich, zullen ze waarschijnlijk iets anders zoeken om te telen.