Windkracht neemt geleidelijk aan af

Windkracht neemt geleidelijk aan af

Het wordt deze namiddag wisselend bewolkt met opklaringen en af en toe een bui, met in het zuiden van het land kans op stofhagel en (smeltende) sneeuw. De temperaturen schommelen rond 4 à 5 graden in de Ardennen en 7 graden elders. De wind blijft nog een tijdlang matig tot vrij krachtig waaien, met vooral in het noordoosten nog rukwinden tot 70 of 80 kilometer per uur. Later in de namiddag neemt de windkracht verder af. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-vergiftiging. Vanavond kunnen in heel het land enkele (winterse) buien vallen. In de Hoge Venen kunnen enkele centimeters verse sneeuw vallen. In de loop van de nacht wordt het geleidelijk droger en kunnen er brede opklaringen voorkomen. Het kwik daalt tot -1 à -2 graden in Hoog-België en tot 0 of 1 graad elders.

Morgen begint wisselend bewolkt, maar overwegend droog. In de loop van de dag vergroot de kans op enkele buien, die vooral in het zuiden een winters karakter krijgen. Lokaal is onweer mogelijk. Het blijft relatief fris, met maxima tussen 0 of 1 graad in de Ardennen en 5 of 6 graden elders.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag verandert het weerbeeld nauwelijks, met in heel het land kans op enkele winterse buien. Vooral in het zuiden van het land lijken de buien intenser en frequenter met verse sneeuw in de hoger gelegen gebieden, met minima tussen -3 en 3 graden.

Zaterdag wordt het ten zuiden van Samber en Maas meestal zwaarbewolkt, met in het zuidelijk deel van de Ardennen buien van smeltende sneeuw of sneeuw. Elders is het eerder deels bewolkt met kans op een paar lokale buien. In de loop van de namiddag worden de opklaringen breder vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 0 en 3 graden in de Ardennen en tussen 3 en 6 graden elders.

Zondagochtend bereikt een storing eerst de streken nabij de Franse grens, terwijl het in het noordoosten van het land nog een groot deel van de dag droog kan blijven. Aanvankelijk kan de neerslag vallen als smeltende sneeuw of sneeuw, later gaat het om regen. We krijgen maxima van -1 graad in de Hoge Venen tot 4 of 5 graden over het westen.

Maandag wordt het dikwijls zwaarbewolkt met regen of motregen, en gevoelig zachter bij maxima van 6 tot 12 graden.

bron: Belga