Weerbericht – Windstoten tot meer dan 100 kilometer per uur

Er staat ons donderdag een onstuimige voormiddag te wachten, met regen en vooral veel wind. Die waait krachtig tot stormachtig, met windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Dat meldt het KMI. De zwaarste windstoten worden verwacht in het westen en de streken nabij de Nederlandse en Duitse grens.
Het KMI heeft voor heel Vlaanderen – behalve Vlaams-Brabant waar er code geel is – code oranje uitgeroepen voor de wind. Het weerinstituut legt uit: “Er wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen.”
Na de middag zal de wind in kracht afnemen. De regenzone blijft nog tijdelijk slepen over het zuidoosten van het land. Vervolgens krijgen we enkele opklaringen, maar daarna volgen er nog buien die op de Ardense Hoogten winters worden met kans op een donderslag. De maxima liggen in de ochtend met waarden tussen 4 en 11 graden, in de loop van de dag wordt het al enkele graden frisser.
In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er eerst buien en winterse buien, daarna wordt het droog. De minima schommelen rond het vriespunt.
Vrijdag en zaterdag verwacht het KMI fris weer met soms winterse buien, bij maxima tussen 0 en 6 graden. Vanaf zondag wordt het zachter – het kwik gaat richting 10 graden -, maar dan is de ook de regen terug.

bron: Belga