Rechtbank Brussel – Zelfverklaard medium uit Asse staat terecht voor oplichting

Voor de 52ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank vindt donderdag het proces plaats tegen Johan D.W. (65), het zelfverklaarde medium uit Asse. Volgens het parket Halle-Vilvoorde zou hij een heleboel mensen opgelicht hebben met zogenaamde séances en handopleggingen. Ook zijn partner, de 59-jarige Nederlandse Anita V.H., en het bedrijfje van beiden, Trauma Care Global, zijn gedagvaard. Volgens het parket hadden Johan D.W., die zijn praktijken uitoefende onder het pseudoniem Johannes De Wit en zijn partner het gemunt op personen die zich in een fysiek of mentaal kwetsbare toestand bevinden, mensen die met de traditionele geneeskunde niet genezen kunnen worden van een bepaalde ziekte, of trauma’s hebben opgelopen die ze moeilijk kunnen verwerken.
Het koppel organiseerde betalende “séances” in België en Nederland, waarbij mensen overtuigd werden om bij hen in behandeling te gaan. De behandeling bestond uit handopleggingen, om al hun negatieve energie via het medium te doen verdwijnen, waardoor hun ziekte of trauma zou genezen. Als de behandeling geen succes had, werd het aantal sessies opgedreven of werd de klant ertoe aangezet om ook mensen uit zijn of haar omgeving te laten deelnemen. Het duo zou ook geprobeerd hebben sommige patiënten bij hen te laten inwonen.
Het onderzoek naar het koppel begon in september 2014 toen een ontevreden patiënt klacht indiende. Parket en politie konden minstens 7 slachtoffers uit België en Nederland identificeren maar het vermoeden bestond dat het er veel meer waren. Voorlopig heeft slechts één slachtoffer zich burgerlijke partij gesteld.

bron: Belga