Peeters werkt zelf aan een voorstel voor het uitlenen van werknemers

Peeters werkt zelf aan een voorstel voor het uitlenen van werknemers

Minister van Werk Kris Peeters werkt momenteel zelf aan een voorstel om het verbod om werknemers uit te lenen aan andere werkgevers te versoepelen. Dat zegt zijn woordvoerster in een reactie op het N-VA-voorstel om ‘doorstartbanen’ in te voeren. N-VA-Kamerlid Jan Spooren dient deze week nog een wetsvoorstel in om het ‘verbod op terbeschikkingstelling’ te versoepelen. Wie nu tijdelijk ergens anders wil gaan werken, moet verlof zonder wedde vragen of ontslag nemen. N-VA wil ‘doorstartbanen’ invoeren: het arbeidscontract wordt dan gedeeltelijk geschorst, maar hervat automatisch weer wanneer de tijdelijke tewerkstelling afloopt. Het kan wel enkel als beide partijen akkoord gaan, verduidelijkte Spooren nog.
Peeters heeft het voorstel van Spooren nog niet ontvangen, zegt zijn kabinet. De CD&V-vicepremier werkt wel zelf aan een voorstel voor de terbeschikkingstelling van werknemers. De krijtlijnen worden nog uitgetekend, maar Peeters benadrukt wel dat het belangrijk is dat de werknemer geen loon inlevert: als het loon bij de nieuwe werkgever lager ligt, past de uitzendende ondernemer het loon bij.
De minister stelt dat het uitlenen van werknemers voor beide partijen een meerwaarde betekent. “(Oudere) werknemers uitlenen aan een ander bedrijf is een beter alternatief dan mensen gewoon laten thuiszitten. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke werknemers ook voor een aantal organisaties een belangrijke meerwaarde kunnen betekenen. Denk maar aan ngo’s die financieel onvoldoende draagkracht hebben om dergelijke mensen in dienst te nemen”, besluit hij.

bron: Belga