Liberalen rakelen het opnemen van laïcisme in de grondwet opnieuw op

Liberalen rakelen het opnemen van laïcisme in de grondwet opnieuw op

Open Vld-fractieleider in de Kamer Patrick Dewael heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een brief gevraagd om de werkzaamheden rond een preambule bij de grondwet – met daarin de “basiswaarden van de samenleving en de eigenheid van de staat” – opnieuw aan te vatten. Dat schrijft Le Soir vandaag. Dewael wordt gesteund door de Franstalige collega’s van MR, die ook de oefening om laïcisme in de Grondwet te verankeren nieuw leven willen inblazen. De liberalen openen hiermee een kwestie die anderhalf jaar geleden nog spanningen veroorzaakte binnen de federale coalitie. MR en Dewael trokken toen het debat open en de Kamer vatte de discussie ook aan, maar na de aanslagen in Brussel van maart 2016 werd de denkoefening stilgelegd. Bovendien stribbelde N-VA tegen. Hendrik Vuye en Veerle Wouters – toen nog N-VA-, noemden het in een interview een “nutteloze oefening”, tot grote frustratie van MR.

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael rakelt het idee nu opnieuw op in een brief aan het college van voorzitters van de Kamer, geleid door Siegfried Bracke. Hij vraagt om de denkoefening rond “de eigenheid van de staat en de fundamentele waarden van onze samenleving” opnieuw aan te vatten.

Hij wordt gesteund door MR-Kamerlid Richard Miller, die er meteen ook de scheiding van kerk en staat bijhaalt. De bepaling “de burgerlijke wet primeert op elke religieuze wet” zou samen met fundamentele waarden als de gelijkheid tussen man en vrouw of de vrijheid van meningsuiting in een preambule bij de grondwet moeten komen, vinden de Franstalige liberalen.

bron: Belga