Binnen de vier à vijf maanden verkiezingen in Zimbabwe, belooft president

Binnen de “vier à vijf maanden” houdt Zimbabwe parlements- en presidentsverkiezingen. Dat heeft president Emmerson Mnangagwa aangekondigd, schrijft het Zimbabwaanse staatsblad The Herald vandaag. “We moeten vrede, vrede, vrede prediken, want we weten dat dat goed is voor ons en we twijfelen er niet aan dat de vreedzame verkiezingen zullen hebben”, aldus de president tijdens zijn toernee in de regio die hem gisteren naar Mozambique bracht. “We zullen erover waken dat Zimbabwe vrije, geloofwaardige, rechtvaardige en onbetwistbare verkiezingen organiseert zodat het land beschouwd kan worden als een democratische staat.” Al sinds hij eind november aan de macht kwam, herhaalt Mnangagwa dat discours.

Mnangagwa volgde eind november Robert Mugabe op, die door het leger, de straat en zijn partij gedwongen werd af te treden na 37 jaar aan de macht. De nieuwe president zal voor regeringspartij Zanu-PF kandidaat zijn om zichzelf op te volgen.

Tegenstanders van Mnangagwa, van bij het begin een trouwe medestander van het Mugabe-regime, twijfelen echter aan zijn oprechtheid om echte verkiezingen te organiseren. Vorige verkiezingen werden regelmatig geplaagd door repressie en geweld.

Bron: Belga