Ten laatste begin maart gegarandeerde dienstverlening NMBS van kracht

Ten laatste begin maart gegarandeerde dienstverlening NMBS van kracht

De minimale dienstverlening bij spoorstaking, waarbij spoorlui op voorhand moeten doorgeven of ze zullen staken of niet, zal normaal ten laatste begin maart van kracht worden. Dat zegt HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel. De “wet betreffende de continuïteit van de dienstverlening inzake personenvervoer per spoor in geval van staking” werd woensdag gepubliceerd in het Staatsblad. Hij treedt tien dagen later in voege. Maar dat betekent niet dat de minimale dienstverlening vanaf dan geldt, zegt Alain Dupont, woordvoerder van HR Rail. “Volgens de wet is er eerst nog een advies nodig van het sturingscomité.” Dat is een overlegorgaan van de spoorwegen waarin directie en bonden rond de tafel zitten. Dat comité krijgt dertig dagen de tijd om een advies uit te brengen. “Het sturingscomité is gepland op 2 februari”, aldus Dupont. “Dat betekent dat de minimale dienstverlening ten laatste begin maart van kracht zal zijn.”

Spoorlui moeten dan 72 uur op voorhand aangeven of ze willen staken of niet. Op basis van de beschikbare mensen werken spoornetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS een aanbod uit voor de reizigers.

De vakbonden zijn fors gekant tegen de wet. Ze zien er een regelrechte aanslag op het stakingsrecht in en onderzoeken of ze de wet juridisch kunnen aanvechten.

bron: Belga