Rechtbank Antwerpen – Tot zeven jaar cel gevorderd voor gijzeling na verloren partij heroïne

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot zeven jaar gevorderd voor een gijzeling die aan het drugsmilieu gelinkt wordt. Het slachtoffer werd verweten dat door zijn fout een partij van 40 kilo heroïne in beslag was genomen en moest die vergoeden. Johannes W. was op 19 februari 2016 met zijn vrachtwagen onderweg, toen hij merkte dat hij door een Audi achtervolgd werd. Johannes W. verwittigde de politie en biechtte op dat hij zes dagen eerder al gegijzeld werd.
Alles draaide volgens hem rond een partij van 40 kilo heroïne die de Britse politie een jaar eerder in zijn vrachtwagen had aangetroffen. Na zijn vrijlating uit de gevangenis had Koen V.S. hem gebeld en hem verweten dat de drugs in beslag waren genomen. Hij moest op 12 februari 2016 naar zijn woning in Balen komen.
Daar stond Koen V.S. hem met vier kompanen op te wachten. Johannes W. werd door één van de mannen, die hij ‘de Lange’ noemde, geslagen en in de hand gesneden. Het slachtoffer zei dat hij in zijn woning 40.000 euro had. Een al wat oudere man werd uitgestuurd om het geld op te halen.
Johannes W. werd een dag later vrijgelaten, maar moest tegen 19 februari nog 25.000 euro bijeenzoeken. Toen hij die dag merkte dat hij achtervolgd werd, besloot hij om toch maar aangifte te doen. Nadat er tegenover zijn woning een handgranaat werd aangetroffen, trok Johannes W. zijn klacht in. Hij heeft Koen V.S. dan ook nooit officieel herkend en die ontkent iedere betrokkenheid.
Ook Flor B., die volgens de procureur ‘de Lange’ is, vroeg de vrijspraak. “Het slachtoffer is zelf een dubieus persoon die in allerlei onverkwikkelijke zaken betrokken is. Zijn verklaringen zijn hoogst twijfelachtig”, pleitte advocaat Pol Vandemeulebroucke.
De andere gijzelnemers konden niet geïdentificeerd worden. De tweelingbroers Glenn en Jelle V.d.S. staan mee terecht voor heling, nadat er in hun woning een zak met gestolen spullen van het slachtoffer werd aangetroffen, maar ook zij vroegen de vrijspraak.
Vonnis op 19 februari.

bron: Belga