Paus ontmoet slachtoffers van misbruik in Chili

Bij zijn bezoek aan Chili heeft paus Franciscus ook slachtoffers van seksueel misbruik ontmoet. De kleine groep ontmoette de katholieke leider dinsdag in de apostolische nuntiatuur in hoofdstad Santiago, zegt het Vaticaan. “De ontmoeting was van zuiver private aard. Niemand anders was aanwezig, alleen de paus en de slachtoffers”, klinkt het. “Zo konden ze de paus vertellen over hun leed. Hij hoorde hen, bad en huilde met hen.”
In de voormiddag had de paus in La Moneda, het presidentieel paleis, al vergiffenis gevraagd voor het kindermisbruik door priesters. “Ik kan er niet omheen om de pijn en de schaamte uit te drukken, die ik ervaar vanwege de onherstelbare schade die geestelijken aan kinderen hebben toegebracht”, zei hij.
Vooral de zaak van Fernando Karadima, die priesters opleidde, heeft het vertrouwen in de katholieke kerk in Chili diepe schade toegebracht. Een rechtbank van het Vaticaan verklaarde hem in 2011 schuldig aan kindermisbruik. Verschillende bisschoppen zouden de feiten in de doofpot hebben willen steken.

Bron: Belga