Lof voor hulpverlening deed Antwerpse brandweer deugd

Lof voor hulpverlening deed Antwerpse brandweer deugd

Drie brandweermannen van de Brandweer Zone Antwerpen hebben getuigd over hun werk na de explosie op de Antwerpse Paardenmarkt. Dat ze nog zeven mensen levend uit het puin konden halen, geeft hen veel voldoening. “Het deed ook deugd om achteraf in de pers en op de sociale media te lezen dat we ons best hadden gedaan. Dat heeft ons een hart onder de riem gestoken”, zegt kapitein Dimi Vercammen. Kapitein Vercammen had maandagavond de hulpverlening aangestuurd. “Ik besefte meteen dat het ernstig was, toen ik van onze eerste wagen ter plaatse vernam dat er drie gevels volledig waren weggeblazen. Toen ik met de tweede wagen arriveerde, waren de collega’s al aan het werk. Er was paniek bij de omstaanders en ik hoorde ook geroep vanuit het puin komen. En dan komt het erop aan om de situatie zo goed mogelijk in te schatten en om orde en structuur in de chaos te brengen. Welke maatregelen moet ik nemen om de inzet zo veilig mogelijk te maken voor onze mensen? Welk materiaal heb ik nodig? Welke slachtoffers moeten het eerst geholpen worden?”

Door het gevaar op verdere instortingen en ontploffingen was het moeilijk werken. “De kans bestond dat er gas was vrijgekomen en daarom hadden onze mensen meetapparatuur bij om te kijken of ze niet in explosief gebied terechtkwamen. Ik ben trots op wat onze mensen gedaan hebben in dergelijke extreme omstandigheden”, zegt Dimi Vercammen.

Brandweerman Tim Van Riet, die ook werkt bij B-Fast, hielp een gekneld slachtoffer te bevrijden. “We zijn twee à tweeënhalf uur met hem bezig geweest, want hij zat echt goed vast. Zijn verwondingen vielen gelukkig mee en het was een toffe gast. Hij hielp zelfs mee met het aangeven van het materiaal. Het geeft voldoening dat we zeven mensen in redelijk goede toestand uit het puin hebben kunnen halen.”

bron: Belga