Geen stakingsaanzegging bij SHAPE

Geen stakingsaanzegging bij SHAPE

Het burgerpersoneel van SHAPE, het militaire commandocentrum van de NAVO in Bergen, dient geen stakingsaanzegging in. Dat beslisten de vakbonden dinsdag na overleg met de directie, zo bericht Sudpresse en is bevestigd door Patrick Salvi van de socialistische bond Setca. Na de vergadering waren de vakbonden ervan overtuigd dat de directie de intentie heeft om alle burgerpersoneel te behouden, zo geeft Setca aan. Het gaat in totaal om 241 krachten: administratieve jobs, maar ook bijvoorbeeld elektriciens of brandweerlui. Ze vrezen voor hun job, onder meer door de inzet van onderaannemers, wanneer ze worden ondergebracht onder de Belgische Defensie.
Volgens Patrick Salvi van Setca is in de “komende dagen” nu een vergadering gepland met de kabinetten van premier Charles Michel en minister van Defensie Steven Vandeput. “We willen weten wie de waarheid spreekt, de directie die jobbehoud belooft, of Defensie die wil werken via onderaannemers. De maskers moeten vallen.”
In 2011 werd beslist dat de lidstaten van de NAVO het burgerpersoneel van de organisatie moeten overnemen. Sindsdien bestaat er vrees voor banenverlies bij het personeel. Daaronder ook de overname van de brandweerkazerne en het -personeel door de lokale brandweerzone.

bron: Belga