Europese ombudsman wil ECB-voorzitter Draghi weg bij bankiersclub

Europese ombudsman wil ECB-voorzitter Draghi weg bij bankiersclub

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, zou zijn lidmaatschap van een internationaal overlegorgaan van bankiers moeten opschorten om mogelijke twijfels over de onafhankelijkheid van zijn instelling weg te nemen. Dat stelt de Europese ombudsman Emily O’Reilly in een aanbeveling. O’Reilly voerde gedurende twaalf maanden een onderzoek naar het lidmaatschap van Draghi van de groep van 30 (G30), een private organisatie waarin gouverneurs van centrale banken, private bankiers en academici regelmatig overleg houden.

Volgens O’Reilly schort Draghi zijn lidmaatschap beter op. Sinds de financiële crisis oefent de ECB immers toezicht uit op de grootste banken in de eurozone en een aantal van die banken heeft ook een vertegenwoordiger in de G30. “Het is belangrijk om duidelijk te maken aan de publieke opinie dat er een duidelijke scheiding bestaat tussen de ECB als toezichthouder en de financiële sector die beïnvloed wordt door de beslissingen van de ECB”, zo stelt O’Reilly in haar aanbeveling.

Volgens de Europese ombudsman bezwaart het G30-lidmaatschap van Draghi niet enkel de perceptie van onafhankelijkheid van de ECB, het “ondermijnt” ook de “heel positieve stappen” die de centrale bank van de eurozone de voorbije jaren heeft gezet op het vlak van transparantie.

Net als Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve kan Draghi volgens O’Reilly wel blijven deelnemen aan bepaalde vergaderingen van de G30. Maar de agenda en samenvatting van die vergaderingen zouden dan openbaar moeten gemaakt worden, vindt de Ierse.

Het mandaat van Draghi bij de ECB verstrijkt volgend jaar.

bron: Belga