Democratie-activist in Hongkong veroordeeld tot drie maanden cel

Het Hooggerechtshof van Hongkong heeft woensdag democratie-activist Joshua Wong veroordeeld tot drie maanden cel voor minachting voor het hof vanwege zijn rol in het zogenaamde “paraplu-protest” in 2014. De activist werd samen met negentien andere activisten in oktober schuldig bevonden omdat hij zich niet plooide naar het bevel van het hof om het kamp van betogers in november 2014 te ontruimen. De voorzitter van de rechtbank zei dat de straf gevoegd zal worden bij een andere, van zes maanden gevangenis, die Wong heeft opgelopen bij een afzonderlijk protest. Wong, die pas achttien was in 2014, is voolopig vrij op borg, omdat hij in beroep ging tegen zijn celstraf van zes maanden. Het Hooggerechtshof moet nog bepalen of hij zijn straf onmiddellijk zal moeten uitzitten.
Dertien andere actievoerders kregen voorwaardelijke straffen van één à twee maanden. Drie kregen extra boetes. Raphael Wong, een ander boegbeeld van het protest, kreeg vier maanden en vijftien dagen cel voor zijn “diepe en uitgebreide betrokkenheid” om de ontruiming van het kamp tegen te gaan. In november kregen vier andere actievoerders al een celstraf.
De rechtbankvoorzitter zei dat “iedere burger van Hongkong het recht heeft om actie te voeren tegen al wat hem niet bevalt en in het openbaar zijn standpunten te uiten”. Maar de protestkampen hinderden “gewone burgers in Hongkong in hun dagelijkse routine”. “Als het levensonderhoud van gewone burgers negatief wordt getroffen, moet het hof ingrijpen en niet alleen het recht van de actievoerders verdedigen, maar ook dat van de meerderheid van het volk om te leven.”
Volgens nieuwsagentschap AFP worden de straffen ook gezien als een teken van grotere inmenging van Peking in de binnenlandse aangelegenheden van Hongkong. De betogers eisten vrije verkiezingen.

Bron: Belga