Binnenlandse Zaken activeert om middernacht nummer 1722 voor stormschade

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het KMI voorspelt morgen noodweer. Daarom heeft de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse zaken beslist om vanaf middernacht het nummer 1722 te activeren. Dat meldt Binnenlandse Zaken. De overheidsdienst raadt iedereen aan om tijdens het noodweer 1722 te bellen als hij of zij de brandweer nodig heeft bij wateroverlast en/of stormschade. "Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt", luidt het advies.

"Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen, maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen. Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen."

Binnenlandse Zaken vraagt iedereen om geduld te hebben als hij of zij 1722 belt. "Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog op. De brandweer doet al het mogelijke om je zo snel mogelijk te helpen, maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt." Na het noodweer deactiveert Binnenlandse Zaken het nummer 1722 automatisch.

Het KMI verwacht dat morgenvroeg de wind verder toeneemt, met rukwinden tussen 90 en 105 km/u of lokaal zelfs meer. Het KMI verwacht de zwaarste rukwinden in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland.

Voor zowat heel Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, geldt code oranje. "Er wordt heel veel wind verwacht met rukwinden die nog hoger liggen. Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade kan aangebracht worden aan woningen", aldus het KMI.

bron: Belga