Acties in reeks Vlaamse steden en Brussel tegen gevolgen koloniaal verleden

In een reeks Vlaamse steden en Brussel vinden woensdag “dekoloniseer-acties” plaats, waarmee de vzw Hand in Hand tegen racisme en partners oproepen om te voorzien in Lumumba-pleinen, -straten en -standbeelden. Zeventien januari is de verjaardag van de moord op de gewezen Congolese premier Patrice Lumumba. De acties vinden plaats in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Halle, Elsene en Brussel, onder de noemer #DekoloniseerMijnStad. “Met dekoloniseren bedoelen we het wegwerken van de directe erfenis van het kolonialisme in de huidige Belgische samenleving, met name racisme, discriminatie en ongelijkheid”, aldus de vzw. “Tegelijk willen we bouwen aan een nieuwe toekomst, waarin de rechten van alle inwoners gegarandeerd worden.”
Volgens de initiatiefnemers is het koloniale verleden in de openbare ruimte nog sterk aanwezig door de vroegere propaganda via standbeelden en straatnamen. “Dekoloniseren betekent hier de stemmen te laten horen van mensen en organisaties met een migratie-achtergrond en vanuit andere perspectieven te leren kijken naar het verleden, het heden en de toekomst.”
De initiatiefnemers zien Lumumba als een symbool van dekolonisering. “Een Lumumbastraat zou een allereerste stapje zijn om dit nieuw perspectief ook in de openbare ruimte tot uiting te laten komen.”

bron: Belga