NMBS ziet aantal reizigers fors stijgen

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vorig jaar 230 miljoen reizigers vervoerd. Dat is ruim 3% meer dan in 2016 en de grootste stijging in 10 jaar, zegt de NMBS.

De cijfers hebben betrekking op het binnenlands verkeer van NMBS. Volgens de spoorwegmaatschappij neemt vooral het aantal vrijetijdsverplaatsingen met de trein toe. Zo registreerde ze 6% meer senioren op de trein, 8% meer jongeren en 9% meer families.

Ook vrijetijdsproducten als Go Unlimited, een formule waarmee jongeren tijdens de schoolvakanties voor een vast bedrag een week of een maand lang onbeperkt kunnen reizen, en het weekendbiljet, waarmee je voor de helft van de prijs heen en terug reist, deden het beter dan in 2016.

10.000 Extra zitplaatsen

Het aantal pendelaars stijgt ook, maar in minder mate. Er werden 2% meer woon-werkabonnementen verkocht. De NMBS wijst er nog eens op dat met het nieuwe vervoersplan, dat in december inging, het treinaanbod met 5% is gestegen. En tegen 2020 komen er dankzij nieuwe M7-dubbeldektreinen meer dan 10.000 zitplaatsen bij.

Minimale dienstverlening

Daarnaast maakt de NMBS ook werk van de minimale dienstverlening bij spoorstakingen. Die wordt normaal ten laatste begin maart van kracht. Bedoeling is dat de spoormedewerkers ten minste 72 uur op voorhand aangeven of ze willen staken of niet. Op basis van de beschikbare mensen wordt er door Infrabel en de NMBS een nieuw, haalbaar reisplan uitgestippeld voor de pendelaars.