Van Overtveldt: “Absolute limiet bereikt voor belasting op kapitaal”

Van Overtveldt: "Absolute limiet bereikt voor belasting op kapitaal"

Voor de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft België de “absolute limiet bereikt” wat betreft belastingen op kapitaal. Dat zei hij vandaag tijdens zijn openingstoespraak bij het nieuwsjaarsevent van beursuitbater Euronext Brussel. Eerder op de dag had de Kamercommissie Financiën de invoering van een heffing op effectenrekeningen goedgekeurd. De minister verwees tijdens zijn toespraak naar gegevens van de Europese Unie, waaruit blijkt dat de belasting op kapitaal in België hoog ligt.

“De regering, waar ik deel van uitmaak, heeft een reeks onpopulaire maatregelen getroffen die de belastingdruk op kapitaal en investeringen verhogen, daar ben ik me van bewust”, aldus de minister. “Deze maatregelen waren onderdeel van politieke compromissen om fundamentele economische hervormingen en hervormingen van de arbeidsmarkt te behalen.”

Die maatregelen leiden volgens Van Overtveldt tot een grote algemene verlaging van de belasting op arbeid. Hij zei overtuigd te zijn van de noodzaak om de belastingen op arbeid verder te verlagen. “Daarnaast moet ook worden erkend dat we de absolute limiet hebben bereikt op vlak van belasting van kapitaal en investeringen”, merkte Van Overtveldt tot slot echter ook op.

De CEO van Euronext Brussel, Vincent Van Dessel, had eerder op vandaag al zwaar uitgehaald naar de regering Michel. De invoering van een effectentaks leidt volgens hem tot een “trauma” bij de belegger.

bron: Belga