Rechtbank Gent – “Vampierendoder” vraagt begrip voor wat is gebeurd

De 43-jarige man uit Vurste (Gavere) die zijn vriendin vermoordde omdat hij naar eigen zeggen dacht dat ze een vampier was, vraagt de rechtbank dat hij hem ontoerekeningsvatbaar verklaart. De feiten dateren van januari 2014 toen Kris V.M. zijn vriendin onthoofde. In zijn eerste verklaringen aan zijn vader vertelde hij dat hij dacht dat hij een vampier had gedood. Anderhalf jaar eerder was de man al eens opgenomen in het Maria Middelaresziekenhuis: van 26 juli tot 7 augustus 2012. Hij had klachten van paranoia. Hij had het idee afgeluisterd en achtervolgd te worden. Hij vertrouwde niemand en had angst om vermoord of vergiftigd te worden.
In januari 2014 kreeg hij er naar eigen zeggen opnieuw last van. Zondagavond ging hij wel nog rustig slapen, tot hij werd gewekt door stemmen. “‘Je moet de wereld redden, haast u, haast u!’ zeiden ze. “Ze dwongen me de vampier naast me te doden.” Volgens zijn verhaal verstikte hij eerst zijn vriendin en sleepte haar naar de keuken. Daar sneed hij haar hoofd af en zette het in de afwasbak.
De advocaten van Kris V.M. begrijpen niet waarom niemand zijn verhaal gelooft. “Wij zijn rotsvast van zijn psychische stoornis overtuigd”, aldus Christine Mussche en Toon De Schepper. Zij wijten de nieuwe psychose in 2014 onder meer aan de slechte nazorg van een eerdere psychose in 2012. Zij vragen de rechtbank hun cliënt ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Maar indien die dat niet doet, zijn ze niet akkoord met de vordering van het openbaar ministerie, die 30 jaar cel vroeg.
Op 29 december vernietigde het Grondwettelijk Hof de wet omtrent de verwijzing naar het assisenhof. Volgens de procureur riskeert Kris V.M. nog steeds 30 jaar cel omdat die beslissing van de wet Potporie II niet is vernietigd. Volgens Toon De Schepper en Christine Mussche is dat wel zo en kan een correctionele rechtbank vanaf nu slechts een straf tot 20 jaar uitspreken. Ze worden daarin trouwens bijgetreden door een procureur in Hasselt en een procureur-generaal in Antwerpen die 20 jaar vorderden “omdat ze niet anders konden.”
In zijn laatste woorden tot de rechtbank en de familie van het slachtoffer bleef Kris V.M. erbij dat hij dacht dat hij een vampier had gedood die de wereld ging vernietigen. “Het is verschrikkelijk wat is gebeurd. Zij was alles voor mij. Ik vraag begrip voor wat is gebeurd.” De familie reageerde kort: “Wij zullen u nooit geloven.”
Omtrent de mogelijke maximale straf worden op 30 januari nog conclusies neergelegd, maar zal er niet meer gepleit worden. De rechtbank doet uitspraak op 13 maart.

bron: Belga