Ook olympisch turnkampioene Simone Biles werd door teamdokter misbruikt

Ook olympisch turnkampioene Simone Biles werd door teamdokter misbruikt

De Amerikaanse turnster Simone Biles, viervoudig olympisch kampioene, is één van de slachtoffers van Larry Nassar, voormalig teamdokter van het Amerikaanse team. Dat maakte de 20-jarige turnster maandag publiek. Haar collega’s McKayla Maroney, Gabby Douglas en Aly Raisman verklaarden eerder al door Nassar misbruikt te zijn. De 54-jarige Nassar was bijna twintig jaar lang als arts bij het Amerikaanse turnteam aan het werk. Begin december werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig jaar wegens het bezit van kinderporno. Het onderzoek naar seksueel misbruik door Nassar van minderjarige turnsters loopt nog. Naar verluidt zou hij van 1998 tot 2015 meer dan honderd tot zelfs honderdveertig slachtoffers gemaakt hebben. Tot nu heeft Nassar bij tien aanklachten schuldig gepleit. Er wacht hem een levenslange gevangenisstraf.
“Ook in ben één van de vele meisjes die door Larry Nassar seksueel misbruikt werden”, schrijft Biles in een verklaring. “Die woorden voor het eerst uitspreken was nog veel moeilijker dan ze nu op papier te zetten. Er zijn veel redenen, waarom ik terughoudend was om mijn verhaal te delen. Lang heb ik me afgevraagd of ik te naïef was, maar ik weet nu dat mij niets te verwijten valt. Hij is de enige schuldige. Zijn gedrag was compleet onaanvaardbaar, wansmakelijk en onterend, vooral van iemand die ik moest vertrouwen. Jullie kennen mij als een gelukkig, lacherig en energiek meisje, maar de laatste tijd voel ik me gebroken. Hoe meer ik probeer me af te sluiten voor de stem in mijn hoofd, des te luider de stem schreeuwt. Ik ben niet bang meer mijn verhaal te vertellen, maar dit verwerken zal zijn tijd nodig hebben.”
“Na de dappere getuigenissen van mijn vriendinnen en andere slachtoffers gehoord te hebben, besef ik dat deze verschrikkelijke ervaring me niet als mens definieert. Ik ben zoveel meer. Ik ben uniek, slim, getalenteerd, gepassioneerd. Ik droom van de Olympische Spelen in Tokio en om die droom waar te maken moet ik nog altijd terugkeren naar het trainingscomplex waar ik misbruikt werd. Maar ik heb mezelf beloofd dat mijn verhaal dit zal overstijgen en ik beloof iedereen dat ik nooit op zal geven. Ik zal heel mijn hart en ziel blijven leggen in de sport waar ik zo van houd. Eén man gaat dat niet kapot maken.”
“Het is ook belangrijk dat we te weten komen hoe het mogelijk was en wie het mogelijk maakte dat die man zo lang door kon gaan en zo veel slachtoffers kon maken. We moeten ervoor zorgen dat dit in de toekomst nooit meer kan gebeuren.”
Biles werd vanwege haar olympische successen tot Wereldsportvrouw van 2016 uitgeroepen. Ze won in Rio de Janeiro goud op de meerkamp, de vloer, de sprong en met het Amerikaanse team in de landenwedstrijd. Op de balk was ze ook favoriet, maar maakte ze een fout en moest ze met brons genoegen nemen.

.

bron: Belga