Minister Geens noemt advies “ongevraagd, overhaast en erg voorbarig”

Minister Geens noemt advies "ongevraagd

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is ‘not amused’ over het advies dat het openbaar ministerie uitbracht over de hervorming van het Wetboek van Strafvordering dat in de steigers staat. “Dit advies is ongevraagd, overhaast en erg voorbarig”, vindt minister Geens. Hij betreurt dat men probeert de haalbaarheid van de voorstellen onderuit te halen, nog vooraleer er grondig over kon worden gedebatteerd. In een brief geeft het openbaar ministerie forse kritiek op de voorstellen voor een nieuw Wetboek van Strafvordering. De bedoeling van minister Geens is tot een snellere en betere strafprocedure te komen voor de rechtszoekende, of die nu dader of slachtoffer is. Hij wil die hervorming nog dit jaar rond krijgen. Een commissie van experts schrijft de veranderingen uit.

Volgens De Standaard, die de brief kon inkijken, kanten alle niveaus van het openbaar ministerie zich tegen de uitgewerkte voorstellen. Een grote omwenteling is volgens de magistraten niet nodig. “Het is tijd dat de juridische rust terugkeert”, schrijven ze. Minister Geens vindt die opmerking alvast opmerkelijk. “Temeer daar het openbaar ministerie bij herhaling bij de minister heeft aangedrongen op hervormingen. Bijvoorbeeld recent nog over de burgerinfiltratie en de spijtoptanten”, aldus een mededeling van zijn kabinet.

Hun kritiek is volgens Geens ook voorbarig, nu slechts een derde van de eerste versie van een nieuw wetboek bestaat. Bovendien kwam het advies er nog voor de expertengroep en het college van het openbaar ministerie elkaar maandag voor het eerst voltallig zouden ontmoeten over die eerste versie. Een kleine twee weken voordien had het openbaar ministerie ook een toelichting gekregen van de ere-procureur-generaal, die lid is van de expertengroep.

bron: Belga