Kinshasa dreigt na herzien van Belgisch-Congolese samenwerking met “gepaste maatregelen”

Kinshasa dreigt na herzien van Belgisch-Congolese samenwerking met "gepaste maatregelen"

De Congolese regering betreurt dat België zijn samenwerking met Congo herziet, en belooft op de beslissing van vorige woensdag te antwoorden met “gepaste maatregelen”. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde verslag van de ministerraad van gisteren. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo deden de aankondiging tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren van de commissie Buitenlandse Betrekkingen, waarna een persbericht gepubliceerd werd. Een aantal initiatieven die rechtstreeks via de Congolese overheid zouden verlopen worden stopgezet, en de vrijgekomen 25 miljoen euro wordt omgezet in humanitaire hulp of “andere initiatieven die inspelen op de meest acute noden van de bevolking”, aldus het persbericht.

De Congolese regering meldt dat ze de beslissing vernam “via de radio”. “De regering betreurt dat de Belgische autoriteiten ervoor kozen om de bilaterale relaties via de pers te organiseren”, aldus het verslag.

“De regering heeft hiervan akte genomen en laat het publiek weten dat het zijn reactie duidelijk zal maken, en dat het zijn partner via diplomatieke weg op de hoogte zal brengen van gepaste maatregelen.”

De herziening van de samenwerking drong zich op door de toenemende humanitaire noden en de gewijzigde politieke situatie in Congo.

bron: Belga