Europese Commissie wil alle plastic verpakkingen recycleerbaar maken tegen 2030

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 gerecycleerd kunnen worden. "Als we de manier waarop we kunststoffen produceren en gebruiken niet veranderen, is er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen", zei vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in Straatsburg bij de presentatie van een nieuwe Europese strategie inzake kunststoffen. De Europeanen produceren jaarlijks 25 miljoen ton plastic afval. Ongeveer twee derde is afkomstig van verpakkingen. Het grootste deel van het plastic afval wordt nog steeds verbrand of gedumpt op stortplaatsen. Minder dan 30 procent wordt ingezameld voor recyclage. Het probleem stelt zich sinds begin dit jaar nog scherper, omdat China is gestopt met de verwerking van buitenlands plastic.

"De enige langetermijnoplossing is het plastic afval verminderen door meer recyclage en hergebruik", meent Timmermans. Om meer kunststoffen in aanmerking te laten komen voor recyclage en hergebruik, zal de Commissie nu nieuwe voorschriften over het ontwerp en de productie van verpakkingen uitwerken. Ze wil tot 2020 ook een bijkomende 100 miljoen euro uit het onderzoeksbudget vrijmaken voor innovatieve projecten op dit vlak. Vandaag legde de Commissie al een voorstel op tafel dat de havenfaciliteiten voor de inzameling van scheepsafval en op zee ingezameld afval moet versterken.

Later dit jaar wil de Commissie ook plannen presenteren om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik terug te dringen. "Het gebruik van plastic zakjes is al sterk verminderd. Nu moeten ook de plastic voedselverpakkingen, wegwerpbekers, strootjes, wattenstaafjes, enzovoort worden aangepakt. Het zijn allemaal producten die we één keer gebruiken en dan weggooien", licht Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) toe.

Kathleen Van Brempt (sp.a) is gewonnen voor het idee van eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger, die onlangs een Europese taks op plastic suggereerde. "Die taks gaat uit van het principe dat de vervuiler betaalt en moet het gebruik van deze plastics ontmoedigen." Ze vreest echter dat de lidstaten daarvoor niet te vinden zijn. De andere optie is dat de vervuiler gewoon stopt met vervuilen. "Dat zou kunnen met een verbod op wegwerpplastics."

De Commissie belooft tenslotte ook maatregelen om het intentionele gebruik van microplastics in producten te beperken. Van Brempt vindt dat de Commissie te weinig ambitie heeft. Ze pleit voor een algemeen verbod.

bron: Belga