Dakar 2018 – Stéphane Peterhansel boekt derde ritzege, leider Carlos Sainz beperkt de schade

Dakar 2018 - Stéphane Peterhansel boekt derde ritzege

Stéphane Peterhansel (Peugeot) heeft dinsdag in Argentinië de tiende etappe in de 39e Dakar gewonnen. De 52-jarige Fransman legde de 373 kilometer tussen Salta en Belén 8:46 sneller af dan de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers (Toyota), een rijder van het Belgische overdrive. Leider Carlos Sainz beperkte de schade. De Spanjaard werd derde op 13:07 van zijn Franse teamgenoot. Tom Colsoul finishte als co-piloot van de Pool Jakub Przygonski (Mini) op 23:42 op de zesde plaats. Voor Peterhansel is het de derde ritzege in deze Dakar. Ook in de vijfde en de achtste etappe was hij de snelste. In zijn carrière zit “Monsieur Dakar” al aan 74 etappezeges. Een veertiende eindzege zag hij zaterdag uit handen glippen toen hij tijdens de zevende etappe een uur en drie kwartier verloor, nadat hij een rots raakte en daarbij de ophanging en de schokdempers van zijn linkerachterwiel beschadigde.
In de stand rukte Peterhansel nu weer naar de tweede plaats op. Hij wipte over de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota), die dinsdag door mechanische problemen 29 minuten verloor. Sainz heeft nog 50:35 voor op Peterhansel. Al-Attiyah heeft als derde 1u12:46 goed te maken en wordt op de huid gezeten door twee van zijn Overdrive-teamgenoten. De Nederlander Bernhard ten Brinke is op 1u22:15 vierde, De Villiers op 1u22:48 vijfde. Przygonski en Colsoul volgen als zesde op 2u29:11.
Woensdag wordt er 280 kilometer overbrugd tussen Belén en Chilecito. De rit over de enorme duinen van Fiambalo vormt het eerste deel van een marathonetappe, waarbij de rijders het tot donderdag zonder assistentie moeten stellen.

.

bron: Belga