Tour 2019 start op Brusselse Grote Markt

Belga / T. Roge

De 106de editie van de Ronde van Frankrijk start op 6 juli 2019 op de Grote Markt van Brussel. Vervolgens trekt het peloton over de Muur van Geraardsbergen.

De eerste etappe telt 192 kilometer, met na een passage over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken, zo maakten de organisatoren bekend tijdens een persconferentie op het Museumplein in Brussel.

Na de doortocht door Geraardsbergen rijdt het peloton richting Charleroi om via Waterloo terug te keren naar Brussel. De renners doorkruisen zo de provincies Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Die eerste rit wordt waarschijnlijk, ondanks de passage door de Vlaamse Ardennen, een sprintersetappe. De Vlaamse heuvels worden immers erg vroeg in de rit beklommen.

Ploegentijdrit

In de tweede etappe wordt er een ploegentijdrit gereden, eveneens met start en aankomst in Brussel. Na de start aan het Koninklijk Paleis in het stadscentrum, volgt er een etappe over 28 kilometer met onder meer een passage aan het Terkamerenbos. Via de brede lanen van de hoofdstad gaat het vervolgens richting het Atomium, waar de aankomststreep ligt.

Eddy Merckx

Brussel heeft de start toegewezen gekregen omdat Eddy Merckx vijftig jaar geleden, in 1968, zijn eerste van vijf Tourzeges boekte. Ook toen stond de Muur overigens op het programma.

Het is de vijfde keer dat de Ronde van Frankrijk in ons land vertrekt, de laatste keer was in Luik in 2012. Eenmaal eerder, in 1958, was Brussel het toneel voor de ‘grand départ’. De rest van het parcours voor 2019 is nog niet bekend.