Explosie in Antwerpen eiste al zeker twee mensenlevens

Antwerpse hulpdiensten zoeken nog naar twee vermisten onder puin
Belga / D. Waem

De hulpdiensten hebben na een explosie in een gebouw op de Antwerpse Paardenmarkt gisterenavond twee dodelijke slachtoffers van onder het puin gehaald. Veertien mensen raakten gewond. 

De hulpdiensten die aan de Paardenmarkt in Antwerpen aan het zoeken zijn naar slachtoffers van de explosie van maandagavond, hebben vanochtend twee dodelijke slachtoffers aangetroffen. Dat zegt de lokale politie. De lichamen zijn vanonder het puin gehaald, maar nog niet geïdentificeerd. Voorlopig zetten de hulpdiensten hun werkzaamheden nog verder.

Eerder op de ochtend stelde de politie dat er concreet nog naar twee personen gezocht werd. “Van hen vernamen we niets”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Het is aannemelijk dat ze nog onder het puin liggen.” Het is duidelijk of de twee gevonden lichamen de gezochten personen zijn.

Het aantal gewonden staat ondertussen op veertien, waarvan één in kritieke toestand werd afgevoerd. Vijf anderen liepen eveneens zware verwondingen op, de overige acht raakten lichtgewond. Er is een grote grijpkraan opgevorderd om het resterende puin te doorzoeken.

Onderzoek als situatie stabiel is

Het Antwerpse parket is ingelicht over de explosie aan de Antwerpse Paardenmarkt van maandagavond, maar heeft de oorzaak nog niet kunnen laten onderzoeken. “We geven prioriteit aan de reddingswerkzaamheden, maar sowieso is de situatie nog te gevaarlijk”, zegt parketwoordvoerder Ken Witpas. “Pas wanneer het puin voldoende stabiel is, zullen onder meer een branddeskundige en het labo vaststellingen kunnen doen. Momenteel houden we nog verschillende pistes open.”

De explosie beschadigde in totaal zeven gebouwen. Drie appartementsgebouwen stortten nagenoeg volledig in. Zowat 22 bewoners kregen opvang aangeboden in een dienstencentrum in de buurt omdat ze de nacht niet thuis konden doorbrengen. De meesten konden uiteindelijk terecht bij vrienden en familie, voor negen personen werd opvang geregeld in een hotel.

De Paardenmarkt blijft in ieder geval vandaag nog afgesloten voor alle verkeer. Enkel wie binnen de perimeter woont, kan onder politiebegeleiding door. De politie begeleidt ook studenten die naar de universiteit moeten. De Universiteit Antwerpen liet maandagavond al weten dat studenten die in de omgeving wonen en vandaag examen hebben, dat allicht kunnen verplaatsen indien het een mondeling examen is.