Zieke Djalali wordt toegang tot medische hulp geweigerd

De gezondheidstoestand van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali is de afgelopen maand snel achteruit gegaan. De ter dood veroordeelde VUB-gastdocent verloor de afgelopen maand 10 kilo, maar medische hulp wordt hem geweigerd. Zijn advocaat Zouhaier Chichaoui doet nogmaals een oproep naar Europa, maar vreest het ergste. De slechte gezondheidstoestand kwam aan het licht na een foto van de Iraanse wetenschapper, waarop een sterk vermagerde en bleke Djalali te zien is. Er is geen sprake van een hongerstaking en zelf vroeg Djalali al meermaals voor een opname in het ziekenhuis. Die wordt hem steevast geweigerd door de rechter, nota bene dezelfde rechter die hem de doodstraf oplegde.

De stress heeft er iets mee te maken, maar op basis van wat hij voelt en door het plotse gewichtsverlies van 10 kilo vermoeden we dat hij ernstig ziek is”, vertelt advocaat Chihaoui. “Om dat te bevestigen is toegang tot dokter nodig, maar de situatie is alarmerend.”

Djalali werd ter dood veroordeeld voor spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Ondanks een statement van de Verenigde Naties waarin ze oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van Djalali veranderde er nog niets aan zijn situatie.

“Ik ben er zeer pessimistisch over, want ik weet dat het voor Iran heel belangrijk is Djalali voor die feiten te vervolgen”, aldus Chihaoui. “Als het zo verder gaat moeten we misschien niet meer wachten tot de terechtstelling, maar overlijdt Ahmadreza mogelijk al in de gevangenis.”

bron: Belga