WorldTour wordt dinsdag in Port Adelaide op gang geblazen

WorldTour wordt dinsdag in Port Adelaide op gang geblazen
WorldTour wordt dinsdag in Port Adelaide op gang geblazen

In het Australische Port Adelaide gaat morgen de 20e editie van de Tour Down Under van start. Met die zesdaagse rittenwedstrijd wordt sinds 2008 ook de WorldTour op gang geblazen. Richie Porte (BMC) is de topfavoriet om zichzelf op de erelijst op te volgen. Van de voorbije zeven edities werden er zes gewonnen door een Australiër. Zij hebben niet alleen het thuisvoordeel, maar hebben inmiddels ook al hun nationaal kampioenschap in de benen, terwijl de rest van het deelnemersveld sinds oktober geen wedstrijd meer reed. De kans dat de winnaar voor BMC rijdt, is groot. Naast Porte heeft het Amerikaanse team ook Rohan Dennis, de winnaar van 2015, en viervoudig eindwinnaar (2006, 2012, 2014, 2016) Simon Gerrans in de rangen.

De meeste tegenstand mag worden verwacht van de Australiërs Jay McCarthy (BORA – hansgrohe) en Nathan Haas (Katusha), de derde en vierde van vorig jaar. De nummer twee van vorig jaar, de Colombiaan Johan Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), is er deze keer niet bij. De Italiaan Diego Ulissi en de Portugees Rui Costa (UAE Team Emirates), de Italiaan Domenico Pozzovivo en de Spaanse broers Ion en Gorka Izagirre (Bahrain Merida), de Colombiaan Egan Bernal (Sky) en de Nederlander Tom Jelte Slagter (Dimension Data), die in 2013 de Australische hegemonie doorbrak, mogen ook vooraan verwacht worden als er om de eindzege gestreden wordt.

Met Thomas De Gendt en Jens Debusschere (Lotto Soudal), Stijn Vandenbergh (AG2R), Laurens De Vreese (Astana), Dries Devenyns (Quick-Step Floors) en Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo) komen er zes Belgen aan de start. Dat is er één minder dan voorzien. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) moet door een administratieve fout zijn profdebuut nog even uitstellen.

Bron: Belga