Nog geen doorbraak over onbelast bijklussen

De federale regering en vertegenwoordigers van de Franse gemeenschap en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) hebben vandaag geen vergelijk gevonden over het federale voorstel dat toelaat om tot 500 euro per maand onbelast bij te klussen. Vertegenwoordigers van de kabinetten van federaal minister Maggie De Block (Open Vld) en de Franse gemeenschap en gemeenschapscommissie in Brussel kwamen vandaag samen in de werkgroep die eind vorig jaar door het overlegcomité in het leven werd geroepen op vraag van de deelstaten. Ook cabinetards van de Vlaamse regering zaten mee aan tafel.

“Dat is niet al te goed verlopen”, klonk het bij de Franse gemeenschap. “We zijn een beetje ontgoocheld, want we dachten dat de federale regering echt het spel van het overleg wou meespelen”, verluidde dan weer bij de Cocof.

De Franse gemeenschap en de Cocof zijn niet opgezet dat de maatregel reeds op 20 februari in werking zou treden. Minister De Block (Open Vld) stelde hen vandaag voor om de inwerkingtreding uit te stellen tot 1 mei 2018 voor die activiteiten die behoren tot hun bevoegdheden. Dat moet hen tijd geven om hun wetgeving aan te passen aan de federale maatregel.

Op het kabinet van De Block bevestigde men dat er “een opening” is gemaakt, maar zonder verdere details. “We wachten nu op de reactie van de deelstaten.” Open Vld is erg gehecht aan het onbelast bijverdienen, dat deel uitmaakt van het zogenaamde Zomerkakkoord van de federale coalitiepartners. De tekst wordt morgen in tweede lezing behandeld in de bevoegde Kamercommissie. Volgende week zou de tekst definitief goedgekeurd worden in de plenaire zitting.

De Cocof zou een belangenconflict kunnen inroepen, waardoor de bespreking in de Kamer zestig dagen zou stilliggen. “We weten het nog niet, maar we bekijken de mogelijkheid. Maar het moet gezien de korte termijnen wel redelijk snel gaan”, klinkt het bij de Franstalige Brusselaars.

bron: Belga