MSK Gent laat betwiste Russische kunstwerken niet weghalen

MSK Gent laat betwiste Russische kunstwerken niet weghalen

Het MSK (Museum voor Schone Kunsten) in Gent gelooft niet dat een deel van de werken die het sinds de herinstallatie tentoonstelt, niet echt zouden zijn. Het reageert daarmee op een open brief van een tiental gerenommeerde specialisten Russische kunst. “De brief is ondertekend door een groep zelfstandige experten en kunsthandelaars. Geen van deze experten heeft zich kenbaar gemaakt in het museum of bij de Stichting Dieleghem. Zolang er geen harde bewijzen worden geleverd om geruchten te rechtvaardigen, is er geen reden om de werken weg te halen.” In oktober 2017 ging het museum een langdurige bruikleen aan van Russische kunstwerken uit de vroege 20ste eeuw, afkomstig uit de collectie van de Brusselse Stichting Dieleghem. Zesentwintig werken werden opgenomen in de vernieuwde vaste collectie. Er is twijfel over de echtheid van de werken, maar het MSK gelooft niet dat die gegrond is. “Het MSK heeft correct en in het volste vertrouwen gehandeld voor wat betreft bruiklenen.”

Het MSK Gent werkt nauw samen met privéverzamelaars die het museum stukken in bruikleen geeft. “Een procedure die ook in het MSK vaker toegepast wordt, omdat België verbazingwekkende privécollecties heeft”, aldus het MSK. “Die kunnen bijdragen tot het succes van een museum, dat over beperkte financiële middelen beschikt om zelf werken aan te kopen.”

In musea gebeurt voorafgaand onderzoek in een labo enkel bij nieuwe aanwinsten van erg hoge waarde en met toestemming van de eigenaar. In de praktijk is dit eerder gebruikelijk op de kunstmarkt, en in het geval van het museum is er van geen enkel commercieel belang sprake. Bruiklenen zouden onmogelijk worden indien elk werk een chemische behandeling zou moeten ondergaan.

Het MSK beklemtoont dat de betwiste Russische werken slechts een fractie zijn van de ingrijpende en historisch belangrijke herinrichting van het Museum voor Schone Kunsten.

bron: Belga