Migranten reizen met openbaar vervoer naar West-Vlaamse snelwegparkings

Bij een observatie in het kader van mensensmokkel hebben verschillende politiediensten in West-Vlaanderen gisteravond 23 transitmigranten geïntercepteerd. Volgens procureur Frank Demeester reizen de vluchtelingen steeds vaker met het openbaar vervoer vanuit Brussel naar de West-Vlaamse parkings langs de E40. De snelwegparkings van Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere vormen al sinds enkele jaren een vast werkterrein van mensensmokkelaars. Recentelijk kwamen meldingen binnen dat grote groepen vluchtelingen vanuit Brussel met het openbaar vervoer afzakten naar de West-Vlaamse snelwegparkings. Zo werden soms groepen van meer dan 50 mensen gesignaleerd. Als het niet lukte om op een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk te worden verstopt, keerden ze gewoon met het openbaar vervoer naar Brussel terug. Diezelfde mensen wagen dan de volgende avond of enkele dagen later via hetzelfde traject een nieuwe poging.

Tijdens de observatie van gisteravond stelden de politiediensten inderdaad vast dat de transitmigranten met de trein naar Brugge reisden. Daar stapten ze dan op bussen van De Lijn richting snelwegparkings. In totaal werden 23 mannen geïntercepteerd door de politie. Vijf van de veertien meerderjarige vluchtelingen werden overgebracht naar een gesloten centrum. Alle vluchtelingen beweren afkomstig te zijn uit Ethiopië. Bij de actie waren 38 politiemensen van verschillende federale politiediensten en van de lokale politiezones Brugge en Kouter betrokken.

Het parket West-Vlaanderen merkt dat de werkwijze van mensensmokkelaars veranderd is. “Na het wegvallen van de privébewaking op de parkings is de druk op de West-Vlaamse snelwegparkings opnieuw aanzienlijk toegenomen. Nu lijken de transmigranten eerder afkomstig te zijn uit de regio Brussel, terwijl zij vroeger in de Franse kampen werden opgevangen en door smokkelaars naar de vrij toegankelijke West-Vlaamse snelwegparkings werden gebracht”, aldus procureur Frank Demeester.

bron: Belga