Franstalige ouders debatteren over nieuwe uurroosters

Franstalige ouders debatteren over nieuwe uurroosters

Zaterdag buigen 150 Franstalige ouders en leerkrachten zich over verschillende voorstellen om tot een nieuw systeem van uurroosters te komen. In de plannen van minister van Leerplichtonderwijs Marie-Martine Schyns (cdH) zouden de lessen Latijn worden geïntegreerd in de lessen Frans, terwijl geschiedenis en aardrijkskunde fusioneren in een vak humane wetenschappen. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag. De minister werkte de pistes uit in het kader van het Franstalige ‘Pact voor Uitmuntend Onderwijs’. Ze bereidde twee scenario’s voor het lager onderwijs voor en drie scenario’s voor de eerste drie jaar van het secundair onderwijs, dus tot aan het einde van de gemeenschappelijke sokkel.

In het secundair onderwijs gaat het eerste scenario uit van lessen van 45 minuten. Het tweede scenario behoudt de huidige periodes van 50 minuten en het derde scenario voorziet elke zeven weken één “geconcentreerde” week waarin het uurrooster bestaat uit halve of hele dagen die volledig op een bepaalde discipline worden toegespitst. In elk geval zouden geschiedenis en aardrijkskunde binnen het vak humane wetenschappen worden gegeven, terwijl Latijn deel zou uitmaken van de lessen Frans.

Tegelijkertijd heeft minister Schyns aan de Koning Boudewijnstichting een studie gevraagd naar het schoolritme. Het gaat zowel om het ritme van een schooljaar als om het dagritme.

bron: Belga