Campagne tackelt taboe rond geestelijke gezondheid

Jongeren die zich mentaal niet fit voelen, moeten daar makkelijker over kunnen praten. Met de campagne ‘Leef zonder filter' wil Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) jongeren aanmoedigen te praten over geestelijke gezondheid.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Zowat één jongere op vijf kampt met psychische problemen, maar lang niet iedereen durft daarover te praten. Dat op sociale media enkel plaats lijkt voor wie ‘perfect' is, verhoogt voor sommigen de drempel.

Tips

Dat taboe wil ‘Leef zonder filter' doorprikken. De campagne wil jongeren tussen 16 en 24 jaar aanmoedigen om er met familie, vrienden en klasgenoten over te spreken wanneer ze zich mentaal niet goed voelen.

De zelfzorgcampagne geeft een aantal tips mee om de mentale weerbaarheid te verhogen. Zo krijgen de jongeren niet alleen het advies om over hun gevoelens te praten met hun vrienden en ouders, maar ook om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen.

Problemen voorkomen

Uit onderzoek blijkt dat drie kwart van de psychische problemen bij volwassenen ontstaan voor het 25ste levensjaar. Jongeren leren omgaan met tegenslagen en hen aanmoedigen om er vroeg over te praten, kan latere problemen helpen voorkomen.

De campagne, die gesteund wordt door Vlaams welzijnsminister Vandeurzen (archieffoto), bestaat uit een campagnewebsite met tips www.leefzonderfilter.be, affiches, een socialemediafilmpje en een samenwerking met Generation M op MNM. Meter van de campagne is actrice Nora Gharib (bekend van ‘Patser' en ‘K3 zoekt K3').