Opkomst elektrische wagen zal “enorm verschillen” van land tot land, zegt BMW

Opkomst elektrische wagen zal "enorm verschillen" van land tot land

De opkomst van de elektrische wagen zal in Europa enorm verschillen van land tot land. Dat heeft Robert Irlinger, senior vice-president van de afdeling elektrische wagens bij de Duitse autobouwer BMW, gezegd in de marge van het autosalon van Brussel. In Europa zal de elektrische auto snel doorbreken in de Scandinavische landen, met Noorwegen vandaag al op kop, en ook Nederland lijkt goed op weg. In België en het zuiden van Europa zijn de omstandigheden minder gunstig. “Alles hangt af van wat de klant wil”, aldus Irlinger. En om de consument te overtuigen zijn vooral het fiscale kader, de nodige infrastrucuur (smart grids) en voldoende rijbereik nodig. Volgens BMW zal de volgende generatie elektrische voertuigen vanaf 2021 alvast wat goedkoper zijn. De capaciteit van de batterijen is de voorbije drie jaar bovendien met 60 procent verhoogd en tegen 2021 moet een reëel rijbereik van 500 kilometer mogelijk zijn.

“Wij zijn in ieder geval klaar voor meer productie van elektrische voertuigen, en verwachten dat tegen 2025 de verkoop van geëlektrificeerde wagens (dus met inbegrip van hybrides, nvdr.) tussen de 15 en de 25 procent van het totaal zal uitmaken”, zegt Jean-Philippe Parain, senior vice-president verkoop voor Europa bij BMW.

De traditionele verbrandingsmotoren zijn volgens BMW evenwel nog lang niet uitgspeeld, en efficiënte diesels zullen nog nodig zijn om de CO2-doelstellingen te bereiken.

En ook bij rivaal Mercedes-Benz denkt men niet dat de traditionele verbandingsmotor al afgeschreven is. “Wij zien nog enige tijd een bijzondere rol weggelegd voor zowel benzine- als dieselmotoren”, zegt Eberhard Kern, CEO Van Mercedes Benelux.

bron: Belga