BK veldrijden - Wout van Aert mikt in Koksijde op derde Belgische titel op rij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijftien tweede plaatsen telt Wout van Aert (Crelan-Charles) dit seizoen al, maar zondag is Mathieu van der Poel er logischerwijs niet bij aan de Luchtmachtbasis in Koksijde. En dus is de regerende wereldkampioen de topfavoriet om voor de derde keer op rij de Belgische titel in het veldrijden te veroveren. Dit seizoen moet Van Aert al te vaak de heerschappij van Van der Poel ondergaan in het veld. Sinds november is er echter progressie merkbaar en kon onze landgenoot de Nederlander enkele keren het vuur aan de schenen leggen. Op nieuwjaarsdag in Baal leverde Van der Poel echter opnieuw een demonstratie af op de Balenberg. Van Aert vertrok nadien op trainingskamp naar Griekenland en liet zo de veldrit in Leuven aan zich voorbijgaan om de kampioenschappen in ideale omstandigheden voor te bereiden.

Op het parcours van de Duinencross in Koksijde, waar jaarlijks een prestigieuze Wereldbekermanche op het programma staat, mocht Van Aert in 2014 al eens de bloemen in ontvangst nemen. Dit seizoen werd de nog steeds maar 23-jarige Van Aert er beste Belg met een derde plaats, nadat hij winnaar Van der Poel en Lars van der Haar voor zich had moeten dulden. Laurens Sweeck eindigde toen op de vierde plaats, Toon Aerts - zondag meer dan waarschijnlijk de belangrijkste uitdager van Van Aert - moest er vrede nemen met de elfde stek.

Ook bij de vrouwen verschijnt er met Sanne Cant (Iko-Beobank) een uitgesproken favoriete aan de start. De 27-jarige Cant kan er voor de negende keer op rij Belgisch kampioene worden. Cant is met voorsprong de beste Belgische veldrijdster van het afgelopen decennium. Op tweede kerstdag op de Wereldbekermanche in Heusden-Zolder zette ze dat nog eens extra in de verf met de honderdste zege in haar carrière.

Cant is zondag dus topfavoriete, maar vertrok onlangs wel met zorgen op stage. Op nieuwjaarsdag in Baal kreeg ze opnieuw af te rekenen met rugproblemen, waardoor ze er niet verder geraakte dan de vierde plaats. Haar rugproblemen waren enkele dagen eerder opgedoken in Diegem en met een stage in het Spaanse Benicassim probeerde Cant de voorbije weken het euvel te verhelpen.

Net als bij de vorige editie lijkt ze ook dit jaar de meeste tegenstand te mogen verwachten van Laura Verdonschot. Ellen Van Loy moest toen vrede nemen met brons. Ook Loes Sels - in 2016 in Lille al goed voor brons - is deze keer weer een podiumkandidate.

Bij de beloften-mannen is Eli Iserbyt net als vorig jaar de belangrijkste afwezige. De tweevoudige Belgische kampioen bij de junioren (2014 en 2015) moet bij de profs starten en zal dus nooit de Belgische beloftentitel veroveren. Bij zijn afwezigheid belooft het ook dit jaar een tweestrijd te worden tussen Thijs Aerts, de beloftenkampioen van 2016, en Yannick Peeters, voormalig Belgisch kampioen bij de junioren.

bron: Belga