BK veldrijden – “Dit is een beetje een gemiste kans”

BK veldrijden - "Dit is een beetje een gemiste kans"

Veertig minuten lang mocht Laurens Sweeck (Era-Circus) dromen van een eerste Belgische titel, finaal moest hij ook in Koksijde Wout van Aert (Crelan-Charles) laten rijden om voor de tweede keer in drie jaar met zilver te stranden. De beste in het zand was Sweeck, zo moest ook Van Aert na de finish toegeven. Het waren lovende woorden, maar Sweeck had het toch liever anders gezien. “Dit is toch wel een beetje een gemiste kans”, vertelde hij op de persconferentie. “Het parcours ligt mij wel en zo’n kansen komen er niet al te veel. Met Wout en in de andere crossen ook nog Mathieu van der Poel erbij, is de tegenstand enorm. De momenten waarop je een trui kan pakken, zijn schaars. In de toekomst hoop ik de kloof wel verder te dichten.”
Sweeck ging als een sneltrein door de zandstroken en legde zo Van Aert het vuur aan de schenen. Veel meer dan iedereen vooraf verwacht had. “Ik ken ook het geheim niet hoe je door het zand moet rijden, het lukt mij gewoon. Ik doe dat graag. Net voor de kerstperiode ben ik hier ook één keer komen trainen. Ik had dan ook het gevoel dat ik zijn evenknie was, maar naar het einde toe raakte ik vermoeid. Ik maakte één fout en Wout trok meteen door. De koers wordt in de finale gereden. Ik had vandaag ook geen superdag en dat zag je op het einde.”
Met Daan Soete belandde er een verrassende derde op het podium. “Dit is zeker de mooiste prestatie in mijn carrière”, verzekerde hij. “Ik was hier al mee bezig sinds de Wereldbekermanche. Ik had gehoopt op een top vijf en droomde van een podium. Een opsteker wat betreft de nakende WK-selectie, ik denk dat ik er nu wel bij zal zijn.”
Soete moest Van Aert en Sweeck laten rijden en vocht in de achtergrond met ploegmaat Toon Aerts een verbeten strijd om de derde plaats uit. “Toon was sterker op de rechte stukken, in het zand kon ik telkens weer aansluiten. In de laatste zandstrook gaat hij in de fout en daardoor sta ik vandaag op het podium.”

.

bron: Belga